De Hasseltse neurochirurg Richard Opdenakker is vrijdag vrijgesproken van grootschalige fraude met invaliditeitsuitkeringen. “Er valt een last van 1.000 kilo van mijn schouders. Het worden fijne feesten.” Drie mannen uit Heusden-Zolder en Genk zijn wel veroordeeld voor het gesjoemel.
Het onderzoek naar de omvangrijke fraude met uitkeringen voor langdurig zieken met nek- en rugklachten begon al in 2014. In maart 2017 leidde het tot een gerechtelijke actie waar zestig speurders van de federale gerechtelijke politie (FGP) aan deelnamen. Ze voerden veertien huiszoekingen uit en pakten toen ook twee artsen op: een nu 68-jarige neurochirurg uit Knokke die in Hasselt aan de slag was en een psychiater die intussen overleden is. Volgens het arbeidsauditoraat ging het om gesjoemel van liefst 12,8 miljoen euro. Maar daar oordeelde de Hasseltse strafrechter anders over.
3 jaar voor spilfiguur
De totale afrekening blijkt nu een stuk lager uit te vallen. Aanvankelijk ging men uit van 258 personen die onterecht een invaliditeitsuitkering zouden hebben opgestreken. In het ruim honderd bladzijden tellende vonnis, dat nog niet beschikbaar is, zijn niet alle dossiers weerhouden. Wel is spilfiguur Birol B. uit Heusden-Zolder veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Ook kreeg hij een boete van 32.000 euro en is naast zijn Range Rover een bedrag van net geen 58.000 euro verbeurdverklaard.
“Ik moet het vonnis nog inhoudelijk bekijken, maar ik denk dat wij tevreden mogen zijn met de uitsprak”, aldus zijn advocaat Steve Geerdens. “Er was meer gevorderd. Bovendien zijn niet alle dossiers weerhouden. Hoeveel wel, dat zal ik inzien in het vonnis.”
Birol B. had zich bijzonder goed verdiept in de sociale zekerheid. Tijdens een politieverhoor liet hij zich zelfs ontvallen de federale politie te willen helpen in de strijd tegen fraude. “Ik kan zo zien wat valse documenten zijn.”
De man was bijzonder gewiekst en zette volgens het arbeidsauditoraat een handeltje in valse attesten op. Hij slaagde erin om toekomstige invaliden eerst hun sociale rechten te laten opbouwen via fictieve jobs. Dat deed hij onder meer door bevriende huiseigenaars dienstencheques te laten bestellen en deze enkel op papier te laten gebruiken. Die vrienden zijn voor de fictieve tewerkstelling eerder al veroordeeld.
Kompanen
De spilfiguur erkende vorige maand op zijn proces mensen te hebben geholpen. “Al zes jaar kan ik niet slapen van de stress. Ik heb veel spijt van wat ik allemaal gedaan heb. Ik zat in een milieu van Turken die financiële problemen hadden. Nu kom ik in een ander milieu en heb ik werk.”
Birol B. trok met zijn klanten naar de dokters en nam er altijd resoluut het woord. “Om te vertalen”, claimde hijzelf. B. kreeg de hulp van nog twee mannen uit Heusden-Zolder en Genk. Zij kregen 1 jaar cel met uitstel en 20 maanden cel, waarvan eveneens 13 met uitstel. Er is voor hen een totaalbedrag van zo’n 20.000 euro verbeurdverklaard.
Arts gaat vrijuit
Volgens het arbeidsauditoraat kreeg Birol B. een voorkeursbehandeling bij neurochirurg Richard Opdenakker, die met hem onder een hoedje zou hebben gespeeld. Zijn voordeel zou er volgens de speurders uit bestaan hebben dat hij jaarlijks 50 tot 100 extra klanten over de vloer kreeg. Soms zou er ook een cadeautje achtergelaten zijn.
De neurochirurg, die enkele weken in de gevangenis zat, ontkende alles. “Altijd heb ik me aan de spelregels gehouden. Het is een heel vieze zaak dat ik in dit dossier ben meegetrokken. Nooit heb ik geld, reizen of gunsten ontvangen. Ik ben van van alles beschuldigd. Aanvankelijk ging het over 2.000 foutieve attesten, dan 1.000, daarna 247 en uiteindelijk zijn ze voor mij gereduceerd tot 80. Ik zeg u: het zijn er nul. Ik pleit onschuldig.”
Met succes. De rechtbank heeft hem vrijdag over de volledige lijn vrijgesproken. “Er valt een last van 1.000 kilo van mijn schouders en van 5.000 kilo bij mijn vrouw. Het gaan fijne feesten worden”, aldus een opgeluchte Opdenakker.
“Het is een heel lange tocht geweest. Al vanaf dag één hebben wij gezegd dat hij niets heeft mispeuterd. Wij zijn blij dat het zwart op wit staat. Er zijn zware aantijgingen in de pers geuit die hij van zich kan afschudden. Dokter Opdenakker heeft er veel last van ondervonden. Er waren collega’s die geen contact meer met hem wilden hebben. Zijn gezin werd zwaar onder vuur genomen. Nu blijkt dat het allemaal gebakken lucht was”, aldus zijn advocaat Johan Heymans.
Het Jessa Ziekenhuis had voor de vermeende geleden imagoschade een schadevergoeding van de arts geëist. Door de vrijspraak van de arts vervalt de eis.
Contacteer ons vandaag nog. Bij ons bent u geen nummer, maar een client die wij persoonlijk kennen. Wij zoeken samen met u naar een creatieve oplossing hoe moeilijk uw geschil ook lijkt te zijn.
Linkhoutstraat 123
3560 Lummen