MAASMECHELEN - Twee jonge overvallers zijn allebei schuldig bevonden aan poging tot doodslag voor een home-invasion in 2018 in Maasmechelen. De jongste was toen 16 en komt er in beroep van af met een berisping. De oudste is intussen 21 en krijgt 10 jaar cel.
De home-invasion dateert van 30 november 2018. De toen 18-jarige Bekir C. uit Zutendaal drong samen met een 16-jarige Maasmechelaar een woning op de Koninginnelaan binnen. Ze trapten de voordeur in. Vrienden hadden hen verteld dat er geld in een kluis te vinden was. Hun plan was dat de minderjarige zoon des huizes onder bedreiging van een vuurwapen de kluis zou openen. Tot daar de theorie, want ook zijn ouders waren aanwezig. De vader wist de minderjarige te overmeesteren, waarop Bekir C. zonder twijfelen vanop anderhalve meter afstand schoot op de bewoner. De kogel ging vooraan in de arm om er achteraan weer uit te komen. “Enkele centimeters meer naar boven en de bewoner zou in het hoofd geraakt zijn. Dan stonden de daders voor assisen”, zegt advocaat Pascal Quadflieg namens de slachtoffers.
Samen uit, samen thuis?
De schietpartij gebeurde voor de ogen van de zoon, die zijn vader te hulp schoot. Toch kon de man de minderjarige onder controle houden, terwijl Bekir C. het op een lopen zette. De overvallers verklaarden achteraf dat ze zich lieten inspireren door gangsterrappers. Er bestaat zelfs een YouTube-filmpje waarin ze de feiten naspelen.
Beiden werden schuldig bevonden aan poging tot doodslag, de meerderjarige voor de correctionele rechtbank in Tongeren en zijn kompaan als minderjarige voor de jeugdrechter. Een wereld van verschil blijkt nu. “Samen uit, samen thuis op het vlak van kwalificatie van het misdrijf. Maar niet op het vlak van strafmaat”, zegt advocaat Steve Geerdens. Hij nam het op voor de ouders van de minderjarige die dreigden op te draaien voor een schadevergoeding. Dat zal nu de verzekeraar moeten betalen.
De minderjarige belandde een tijdje in een gesloten jeugdinstelling, voerde gemeenschapsdienst uit en werkte met succes een leerproject af. Omdat hij een verlengd verblijf in de jeugdinstelling niet zag zitten, ging hij in tegenstelling tot Bekir C. in beroep. Tussendoor werd hij nog betrapt op het bezit van drugs, maar hij was weer op vrije voeten toen de zaak voorkwam voor de jeugdkamer van het Antwerpse hof van beroep.
Pamperparcours
Nu, 3,5 jaar na de feiten, is de Maasmechelaar wel meerderjarig. “In zo’n geval is de maximumsanctie een berisping. Een spreekwoordelijk vingertje dat omhoog gaat. Hij was meerderjarig en zat niet meer opgesloten. Dura lex, sed lex”, zucht ook Pascal Quadflieg.
Bekir C. zit wel nog achter de tralies. “De minderjarige dader heeft hoerenchance gehad”, vervolgt Quadflieg. “Net als ik was het parket in beroep verbaasd dat de minderjarige niet uit handen is gegeven in Limburg om hem als een volwassene te berechten. Je kan daar als burgerlijke partij niets tegen doen. Hij heeft nu een pamperparcours doorlopen. Een pervers systeem dat maakt dat een effectieve bestraffing onmogelijk is. Het is moeilijk voor mijn cliënten om dat te aanvaarden, maar ze snappen het wel. De minderjarige krijgt nu een vermanend vingertje van de rechter. Hij heeft dus twee keer geluk: de eerste keer omdat de kogel niet dodelijk was, en nu met zijn ‘straf’. De slachtoffers wisten dat dit ging gebeuren. Al doet dat natuurlijk niets af aan het leed dat ze nu nog altijd hebben. De familie is voor het leven getekend en voelt zich thuis nog altijd niet veilig. Voor de destijds minderjarige dader daarentegen is dit gewoon een lachertje, en dat is niet oké.”
Contacteer ons vandaag nog. Bij ons bent u geen nummer, maar een client die wij persoonlijk kennen. Wij zoeken samen met u naar een creatieve oplossing hoe moeilijk uw geschil ook lijkt te zijn.
Linkhoutstraat 123
3560 Lummen