Hasselt - Het openbaar ministerie in Hasselt heeft vrijdag 20 maanden cel voor de Hasseltse advocaten Marc S. (66) en Malu M. (45) gevorderd. De twee bekennen 3,1 miljoen euro achtergehouden te hebben voor de fiscus. In hun kantoor troffen de speurders kaften met daarin hun zwarte boekhouding aan. De verdediging hoopt via de procedurele weg de vrijspraak te bekomen.

Het intussen ex-koppel tekende vrijdag present in de Hasseltse rechtbank. Ze hielden het kort tijdens hun verhoor en betwistten de fiscale fraude niet. “Ik wens mijn verantwoordelijkheid op te nemen in de mate het bewezen is. Van meet af aan heb ik dit met de fiscus willen regelen, maar die is daar niet op ingegaan. Ik heb geen minnelijke schikking gekregen”, aldus Marc S. Malu, die intussen Hasselt voor Lummen heeft ingeruild, herhaalde wat Marc zei. Het zat de verdediging ook dwars dat er niet is ingegaan op het aanbod van een fiscale regeling. “Waarom kan dat in grotere dossiers wel? Een deloyale houding van het parket. De enige reden die ik kan bedenken om het niet te doen, is omdat ze advocaat zijn. Maar dat kan toch niet”, vroeg advocaat Philip Daeninck voor Malu zich meermaals af. “Juridische willekeur”, pikte fiscaal specialist en advocaat Michel Maus in. “HSBC trof een schikking voor 300 miljoen. Henco voor 100. Beaulieu voor 50. Welke zinnige reden is hier dan om een regeling voor 3 miljoen niet toe te staan? Twee maten en twee gewichten.”

Babyborrel voor Bentley

Terug naar 2014. Malu studeerde af als advocate en startte met Marc een vennootschap. Het koppel had een bloeiende zaak en bouwde een reputatie in vreemdelingenrecht op. Asielzoekers van over het hele land zagen bij hen hun laatste kans op een verlengd of definitief verblijf in België. Ze stonden vaak in drommen bij elkaar aan het advocatenkantoor aan de Koningin Astridlaan in Hasselt. De zaakjes gingen goed, het geld stroomde binnen en de twee lieten het breed hangen. Malu organiseerde zelfs een babyborrel voor de aanschaf van haar Bentley, Marc toerde rond met een Aston Martin en hun woning was er eentje van groot kaliber. “Een goudmijn”, zo omschreven ze in aangetroffen gsm-berichten hun praktijk.

Cash

Op 17 juni 2020 barstte de bom nadat de Cel voor Financiële Informatieverwerking de kat de bel had aangebonden. De vele cashstortingen op hun privérekeningen trokken de aandacht van de speurders. Dat het duo een gezamenlijk inkomen van bijna 4.500 euro in de personenbelasting aangaf, maar wel een liederlijk leven leidde, riep eveneens vragen op. Huiszoekingen leverden 54.000 euro cash op bij Marc en 29.000 euro bij Malu.

Wat opviel was dat het geld in enveloppen stak met daarop de namen van het cliënteel. In een bankkluis bleken ze respectievelijk nog eens over 110.000 euro en 42.000 euro te beschikken. Tijdens de huiszoeking op kantoor namen de speurders ook de kaften mee waarin ze hun zwarte boekhouding bijhielden. Het koppel verdween voor 12 dagen achter de tralies. Mondjesmaat en na opgelegde schorsingen konden ze hun praktijk, die nu nog onder bewindvoering staat, weer opstarten.

“Financiële doodstraf”

De eindsom van het parket is dat het koppel van 2014 tot 2019 in totaal 3.146.000 euro aan inkomsten niet heeft aangegeven en 546.000 euro aan btw eveneens op zak hield. Naast de 20 maanden cel voor elk vorderde het parket 3.200 euro boete en een bestuursverbod voor elk van 8 jaar. Voor de vennootschap is een boete van 16.000 euro gevraagd. Daarnaast wil het parket de verbeurdverklaring van 3,1 miljoen euro. Een bedrag dat de fiscus ook nog eens eist. “Dan spreek je de financiële doodstraf uit. Je kan niet plus en plus en plus doen. Dan zijn ze gedoemd om de rest van hun dagen in armoede te leven”, sprak advocaat Steve Geerdens namens Marc S. Hij vroeg om de “draconische vorderingen” op zijn minst te milderen. Geerdens, die stafhouder Luk Delbrouck als raadsman van Marc S. verving, wees erop dat zijn cliënt een advocaat pur sang is en niet iemand die met cijfertjes bezig is. “Maar vandaag moet je ook voor een groot stuk ondernemer zijn en een boekhouding voeren. Daar is hij in gebreke gebleven.”

De raadsman wees ook op de werkijver van Marc S., die zijn medewerking aan het onderzoek verleende, en haalde aan dat er geen precedenten waren. Verder sneerde hij nog naar de uitvoerige berichtgeving in de pers. “Marc zal zijn les wel geleerd hebben. Ook vraag ik u om te vertrouwen op onze beroepsgroep om geen bestuursverbod op te leggen.”

De overige advocaten van de verdediging bleven kloppen op de nagel van het uitblijven van een fiscale regeling. “Een discriminerend vervolgingsbeleid.” Via de zogenaamde onontvankelijkheid van de strafvordering vroegen ze om een minnelijke schikking en geen celstraf voor het ex-koppel te bekomen. Vonnis op 27 oktober.

Lees online

Waarom Geerdens & Loos Advocaten?

  • Eerst luisteren wij naar u en uw probleemstelling.
  • Wij gaan daar waar andere kantoren afhaken.
  • Elk geschil is uniek en verdient alleen al daarom een eigen benadering en onze volledige aandacht.
  • U krijgt dan ook de persoonlijke bijstand die u en uw probleem verdienen.

Juridische hulp of advies nodig?

Contacteer ons vandaag nog. Bij ons bent u geen nummer, maar een client die wij persoonlijk kennen. Wij zoeken samen met u naar een creatieve oplossing hoe moeilijk uw geschil ook lijkt te zijn.

Linkhoutstraat 123
3560 Lummen

013 29 30 01

info@advolummen.be

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie