Celstraf dreigt voor Heusdenaar die filmpje van agenten in actie online zette

HEUSDEN-ZOLDER - Een man uit Heusden-Zolder hangt 14 maanden cel boven het hoofd nadat hij een filmpje van enkele agenten in actie verspreidde via de sociale media. De verdachte, die ook in het fragment te zien is, gaat er in tekeer omdat de inspecteurs volgens hem een dronken man laten gaan die over een wapen beschikt.

De 43-jarige Heusdenaar tekende maandag present in de Hasseltse correctionele rechtbank. Met veel vuur en nog meer decibels verdedigde hij zichzelf. “Ik ben aan een kant doof, daarom spreek ik zo hard”, vergoelijkte de veertiger zijn luide stem. “Niets heb ik fout gedaan. De video heb ik niet gedeeld of verspreid. Integendeel, ik heb mijn leven en dat van mijn zoon geriskeerd. Ik dacht iets goed gedaan te hebben.” Dat goeds meende hij op 4 juni 2020 te doen toen hij met zijn zoontje achterop de bromfiets passeerde ter hoogte van De Lindeman in Heusden-Zolder. Daar zag hij rond middernacht iemand met een wapen in de hand een wagen instappen. De betichte en zijn zoon spraken de man aan, begonnen op zijn wagen te slaan waarna het verbouwereerde slachtoffer vertrok. “Hij was bewapend en dronken. Mijn brommer gaat maar 40 km/u terwijl de autobestuurder dan toch tegen 120 km/u kon wegrijden en het niet deed”, luidde het.

Jager

De autobestuurder slaagde erin om de politie te alarmeren waarna ook de veertiger halt hield en zijn potje helemaal overkookte in het bijzijn van de agenten. Al helemaal wanneer het slachtoffer een jager blijkt te zijn en de inspecteurs hem lieten gaan. “Er was geen alcoholgeur te bespeuren, net zomin als uiterlijke kenmerken van dronkenschap. De jager kwam net terug uit een bos waar hij op everzwijnen aan het jagen was”, aldus de procureur. Totaal verbouwereerd liet de Heusdenaar zijn zoontje alles filmen met de smartphone. “De politie laat een dronken mag wegrijden”, brulde de verdachte daarop op het filmpje. Meermaals maken de agenten duidelijk dat ze niet willen dat hij hen filmt. De man en zijn zoontje negeren het, waarna de video met de hulp van een 36-jarige Beringenaar online verspreid wordt. “Zulke filmpjes posten op sociale media is belaging. Zeker gezien het repeterend karakter. Er was geen toestemming verleend om de video te verspreiden”, aldus het openbaar ministerie. De Heusdenaar riskeert naast 14 maanden cel ook 800 euro boete. Tegen de Beringenaar is 8 maanden cel en 800 euro boete geëist. De twee agenten vragen elk 1.000 euro schadevergoeding.

Lange tenenmaatschappij

Advocaat Steve Geerdens had het namens de Heusdenaar over een lange tenenmaatschappij. “Mijn cliënt had de verantwoordelijkheidszin om na te kijken wat er aan de hand was. Toch vreemd dat een jager rond middernacht op pad is. De basisregel is toch om enkel tussen zonsopgang en -ondergang te jagen? Hij heeft niets rechtstreeks op WhatsApp of Facebook gezet.” Geerdens ergerde zich aan de houding van de agenten. “Had men echt geen andere prioriteiten dan vandaag naar de rechtbank te komen voor dit? Ze vonden het nodig om daarvoor een halve dag verlof te nemen. Was hun rust zo erg verstoord? Het heeft amper even op de sociale media gestaan. En dan 14 maanden vorderen voor iemand die goed wou doen. Ik vraag de vrijspraak. De verhaallijn van de jager en die van mijn cliënt staan diametraal tegenover elkaar.” Vonnis op 18 oktober.

Lees online

Waarom Geerdens & Loos Advocaten?

  • Eerst luisteren wij naar u en uw probleemstelling.
  • Wij gaan daar waar andere kantoren afhaken.
  • Elk geschil is uniek en verdient alleen al daarom een eigen benadering en onze volledige aandacht.
  • U krijgt dan ook de persoonlijke bijstand die u en uw probleem verdienen.

Juridische hulp of advies nodig?

Contacteer ons vandaag nog. Bij ons bent u geen nummer, maar een client die wij persoonlijk kennen. Wij zoeken samen met u naar een creatieve oplossing hoe moeilijk uw geschil ook lijkt te zijn.

Linkhoutstraat 123
3560 Lummen

013 29 30 01

info@advolummen.be

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie